Odkryj sekret moich pulpetów w sosie pomidorowym. Szybki i tani obiad, który pokocha cała rodzina
Pulpety to jedno z najstarszych dań, które, choć istnieje w wielu kuchniach na całym świecie, ma włoski rodowód. Swoją nazwę zawdzięczają włoskiemu polpetta, pochodzącemu od słowa polpa, czyli miazga. Określane w ten sposób danie to potrawa przygotowana na bazie mielonego mięsa, ryb lub podrobów z dodatkiem jaj, tartej bułki i przypraw.
Pulpety to również danie ekonomiczne. Dawniej pozwalały na wykorzystanie resztek mięsa. W czasach, kiedy mięso było drogie, gospodynie domowe łączyły je z innymi składnikami, takimi jak bułka tarta czy ryż, aby uzyskać większą ilość posiłku. Dodatek bułki tartej lub ryżu do pulpetów sprawiał, że danie było tańsze, a jednocześnie sycące.
Wskazówka: choć tradycyjne pulpety są mięsne, współczesne wersje tego dania mogą być przygotowywane także w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej. Zamiast mięsa wykorzystuje się np. soczewicę, tofu lub warzywa. Takie pulpety w sosie pomidorowym są równie smaczne, a pełne białka roślinnego.
Jak przygotować pulpety w sosie pomidorowym?
Pulpety należą do potraw, które nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych. To proste danie, które przygotowuję na bazie mielonego mięsa wieprzowego. Możesz użyć również mięsa wołowo-wieprzowego lub drobiowego. Porada: sos możesz przygotować również na bazie świeżych pomidorów lub z ich dodatkiem.
Przepis: Pulpety w sosie pomidorowym
Klasyczne danie obiadowe. Idealne do podania z ziemniakami, ryżem lub makaronem.
- Kategoria
 - Danie główne
 - Rodzaj kuchni
 - europejska
 - Czas przygotowania
 - 20 min.
 - Czas gotowania
 - 30 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 - Liczba kalorii
 - 566 w każdej porcji
 
Składniki
Na pulpety:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowo-wieprzowego
 - 1 jajko
 - 1/2 szklanki bułki tartej
 - 1/4 szklanki mleka
 - 1 mała cebula
 - 1 ząbek czosnku
 - 1 łyżeczka soli
 - 1/2 łyżeczki pieprzu
 - 1 łyżeczka papryki słodkiej
 
Na sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów krojonych (około 400 g)
 - 1/2 szklanki bulionu warzywnego
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 - 1 cebula
 - 1 ząbek czosnku
 - 1 łyżeczka suszonego oregano
 - 1 łyżeczka bazylii
 - sól i pieprz do smaku
 
Do dekoracji:
- kilka listków świeżej bazylii
 
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaCebulę i czosnek obierz. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. W misce wymieszaj mielone mięso, jajko, mleko, tartą bułkę, cebulę, czosnek, paprykę, sól i pieprz. Uformuj małe pulpety (około 20-25 sztuk w zależności od wielkości). W dużej patelni rozgrzej odrobinę oleju i smaż pulpety przez kilka minut, aż będą lekko zarumienione z każdej strony. Nie muszą być w pełni usmażone, ponieważ będą gotować się jeszcze w sosie.
 - Przygotowanie sosu pomidorowegoW tej samej patelni (po usmażeniu pulpetów) dodaj oliwę i zeszklij cebulę przez około 3-4 minuty, aż stanie się miękka. Dodaj czosnek i smaż przez kolejne 30 sekund. Wlej puszkę krojonych pomidorów, dodaj bazylię, oregano, sól i pieprz. Następnie wlej bulion. Sos gotuj sos na małym ogniu przez 10 minut, aż pomidory się rozpadną i sos zgęstnieje.
 - Gotowanie pulpetówDo sosu pomidorowego włóż wcześniej przygotowane pulpety. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż pulpety będą w pełni ugotowane, a sos się zagęści.
 - DekorowanieKilka listków bazylii odłóż, resztę drobno posiekaj. Posyp pulpety posiekaną bazylią i udekoruj całymi listkami.
 
Z czym podawać pulpety w sosie pomidorowym?
Pulpety w sosie pomidorowym są niezwykle uniwersalnym daniem. Możesz je podać z ziemniakami, ryżem, makaronem lub świeżym pieczywem.
Pulpety mają wiele wersji
Pulpety można spotkać w wielu europejskich kuchniach. W zależności od regionu mogą mieć różne nazwy, różnorodne przyprawy i dodatki. W kuchni włoskiej często dodaje się parmezan, bazylię lub oregano. W kuchni środkowoeuropejskiej pulpety mogą być bardziej aromatyczne, z dodatkiem majeranku, czosnku lub liścia laurowego. Choć różnią się składnikami, idea formowania mięsa w kulki i gotowania go w sosie jest uniwersalna. Pulpety mogą być podawane samodzielnie, czyli al sugo lub stanowić dodatek do zup.